Teoretisk er Mælkevejen synlig om natten over hele verden i løbet af årets 365 dage, men når observationen udføres, vil vi finde forskellige faktorer, der begrænser Himmelens synlighed, og som derfor hindrer vores perspektiv på Mælkevejen. I disse tilfælde er det, der kan gøres, at estimere, hvilke dage synligheden er mest optimal til at overveje Himmelens Majestæt fuld af eksplosive farver om natten. Der er noget kendt som ‘Mælkevejssæsonen’, som er, når det kan ses det nemmeste, her er nogle vigtige nøgler til at opnå sin astronomiske observation.

Det bør præciseres, at mange faktorer kan komme i vejen for galaksens synlighed, såsom vejr, mørkeniveau og lysforurening. Det ideelle sted at se på det vil altid være en region helt væk fra enhver by for at forhindre kunstige lys i at blinde vores vision om himlen, det vil sige de højest mulige niveauer af mørke er påkrævet.

En anden faktor, der i høj grad påvirker synligheden af vores værtsgalakse, er den geografiske position, da den kan påvirke eller gavne observation. Derfor vil vi forklare, hvordan man ser Mælkevejen hovedsageligt i Nord-og Sydamerika.

Det bedste tidspunkt at se Mælkevejen i Nordamerika
Generelt er Mælkevejssæsonen for den nordlige halvkugle fra februar til oktober. Som vi har sagt før, har breddegrad imidlertid stor indflydelse, da sæsonen i nogle regioner er længere end i andre.

For de sydligste breddegrader på den nordlige halvkugle i Amerika, det vil sige regionen, der spænder fra Rusland til det sydlige USA, strækker den bedste sæson for at se Mælkevejen sig fra slutningen af marts og indtil slutningen af September. (Her er en liste over de bedste steder at se stjerner i Spanien).

På den anden side, i de nordligste breddegrader i USA, er det bedste tidspunkt at se på galaksen fra slutningen af marts til slutningen af August. En lidt kortere sæson sammenlignet med de mere centrale breddegrader.

Endelig, i de nordligste regioner, det vil sige tættere på Arktis som Canada, Alaska og Grønland, er synlighedsdatoerne endnu mere reduceret, fordi de kun dækker fra midten af April til midten af juli.

Det bedste tidspunkt at se Mælkevejen fra Sydamerika
Mælkevejssæsonen generelt for hele den sydlige halvkugle såvel som i nord løber fra slutningen af februar til slutningen af oktober. Og som i tilfældet med den nordlige halvkugle varierer sæsonen med større synlighed alt efter breddegrad, idet den er mere omfattende i regionerne, der er mere centrale for ækvator, end dem, der er mere knyttet til Antarktis.

Datoerne ligner meget de foregående, men omvendt, det vil sige jo tættere du er på midten, jo længere tid skal du se på Mælkevejen på himlen. Tværtimod, jo længere sydpå, jo kortere er sæsonen for at observere den.

Hvornår er det bedste tidspunkt at se Mælkevejen?
Når vi først ved, i hvilke måneder vi mest sandsynligt er i stand til at beundre vores værtsgalakse, er en anden af de faktorer, vi skal vide til observation, det rigtige tidspunkt. Som du kan gætte, jo større mørke, jo større er synligheden, hvorfor det bedste tidspunkt er, når sollyset er helt skjult, og den tætteste sorthed overtager himlen.

Mellem 00: 00 og 05: 00 timer er den periode, hvor mørket bliver dybere og giver os mulighed for at observere himmellegemerne. Men du skal også overveje, at månen skal være i sin nye fase, så dens lys ikke begrænser synligheden.

Endelige indikationer
Med alle ovenstående oplysninger kan vi lave en lille liste over de faktorer, der skal overvejes for den astronomiske observation af Mælkevejen:

Find sæsonen af Mælkevejen i henhold til dens breddegrad og geografiske placering.
Planlæg på dage, hvor der ikke er fuldmåne, og tværtimod er Månen placeret i sin nye fase.
Find regionerne i nærheden af din geografiske position, hvor der er højere niveauer af mørke og mindre lysforurening. Der er nationalparker, hvor du kan finde de ideelle betingelser for at observere en perfekt stjernehimmel. Hvis du ikke finder dem her, tilbyder vi dig en liste over de vigtigste steder at observere nattehimlen rundt om i verden.
Det er også vigtigt at tage hensyn til vejrforholdene. Afstå fra at vælge datoer, hvor himlen kan dækkes med uklarhed fra Nedbør, selvom naturen kan være lidt lunefuld og overraske os når som helst, er det lettere for dig at få klar himmel uden for regntiden.
Endelig, hvis du er en elsker af astrofotografi, skal du forberede dine instrumenter til at fange de bedste snapshots af vores galakse. Husk, at Mælkevejen er så enorm, at den ikke kræver teleskoper for at se på den, så længe forholdene er optimale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.